Sierre 13 maart


13 maart 2022 is geen dag als een ander. Vandaag staan we stil bij een gebeurtenis die ons land 10 jaar geleden in diepe rouw dompelde.

22 kinderen en 6 volwassenen uit scholen van Heverlee en Lommel verloren het leven op weg naar huis. 24 kinderen raakten gewond. Pas hadden ze het hoogtepunt van hun jonge leven meegemaakt, de sneeuwklassen in Saint-Luc. De littekens van het busongeval in Sierre zijn 10 jaar later nog zichtbaar.

Al 10 jaar moeten 28 gezinnen verder leven met een lege plaats in hun midden. Wie bij het drama betrokken was, blijft achter met een immens verdriet. Ouders en familieleden, schoolteams en alle andere betrokkenen leven met het gemis en zijn aangewezen op wie hen echt nabij is.

Kinderen die een onvergetelijke ervaring beleefden, leraren en begeleiders die dat met passie en veel liefde mogelijk maakten. Ouders die de uren aftelden tot de hereniging. Het contrast met het verdriet achteraf is groot.

We zullen de slachtoffers van 13 maart 2012 niet vergeten. En ook niet wie hen nu moet missen. Omdat we ons blijvend verbonden voelen.

In Saint-Luc herinnert onderstaande tekst de skiërs op de beginnerspiste op Tignousa aan wat gebeurd is:

Wees niet bang voor de nacht,

want ik weet dat er licht zal zijn

en Iemand die op je wacht.


N’aie pas peur de la nuit

parce que je sais

que la lumière sera là

et elle t'attend